NAPOLİTEN PİZZA NEDİR, FARKI NE?
Yemek söz konusu olduğunda her yaştan lezzet kâşifinin sevdiği tatlardan biri Napoliten Pizza. İtalya'nın Napoli kentinde 18. yüzyılda ortaya çıkan bu lezzet şu anda dünyanın dört bir tarafına yayılmış bir lezzet fenomeni haline geldi. Sipariş edilebilecek pek çok farklı pizza türü var ama tadı, tarihi ve sadeliği açısından diğerlerinden ayrılan özel bir pizza var: Napoliten pizza.
Nasıl ortaya çıktı?
Bugün bildiğimiz pizza yani domates soslu ve peynirli hamurla yapılan hali Napoli'de icat edildi. 1700'lerden önce, pide, gözleme benzeri hamurla yapılan ürünler varmış. Ancak hiçbir zaman pizzanın tanımlayıcı bir özelliği olan domates kullanılmamış. Domatesler, 16. yüzyılda Peru'dan dönen kâşifler tarafından Avrupa'ya getirilmiş. 18. yüzyılda Napolili yoksul köylülerin hamurun üzerini domatesle kaplayana kadar bu ürünün zehirli olduğuna inanılıyordu. Domates, peynir ve hamurla yapılan bu yoksul yiyeceği o kadar popüler olmuş ki ünü soylu sınıfına kadar yayılmış ve farklı şehirlerden insanlar pizzayı tatmak için Napoli’ye seyahat etmeye başlamış.
Kraliçeye layık lezzet
1800'lerin sonlarında, Savoy Kraliçesi Margherita, yerel köylü pazarlarında yenen ve servis edilen pizzaya tutkuyla bağlanmış. ‘Köylü yemeği’ yiyen bir kraliçe fikri, özellikle de uzun zamandır zehirli olduğuna inanılan domateslerin kullanıldığı yemekle birlikte düşünülemezdi.
Bir gün Kraliçe'yi onurlandırmak için Napolili Şef Raffaele Esposito ona İtalyan bayrağının kırmızı, beyaz ve yeşil renklerini temsil eden domates, taze mozzarella ve fesleğenli bir pizza yapmış. Böylece Napoliten pizzanın en popüler çeşidi olan Margherita pizza doğmuş.
Sırrı sadelikte saklı!
Etrafımızda sipariş edilebilecek pek çok farklı pizza türü var ama Napoliten pizza tadı, tarihi, zanaatı ve sadeliği açısından diğerlerinden ayrılıyor. Bu lezzet basit ve taze malzemelerle hazırlanır: özel unla hazırlanan hamur, çiğ domates, taze mozzarella peyniri, taze fesleğen ve zeytinyağı. Abartılı süslemelere izin verilmez. Diğer pizza çeşitlerine göre tanımlayıcı özelliklerinden biri genellikle peynirden daha fazla sos olmasıdır.
Napoliten tarzı pizza geleneksel olarak ince ve yumuşak elle açılan bir hamurdan oluşur. Tüm pişirme işlemi sadece 60 ila 90 saniye sürer. Fırından çıkınca hamur yumuşacık ve harika bir kokuya sahip olacak ve tabii ki son derece lezzetli olacaktır.
New York pizzasından farklı
Pizza konusunu açmışken Amerikan usulü pizza ile farkına da değinmek gerekir. İtalyanların anavatanlarından getirdikleri pizza Amerikan kültürü arasında farklılıklara uğramış. Napoli usulü pizza ile New York pizzasının aynı olduğunu varsaymak hatalı olacaktır.
İçerik açısından, New York pizzasında şeker ve daha ağır bir maya ve un kullanılır. Domates sosuna eklenen tereyağı ve Napoliten pizzasında taze mozzarella peyniri yerine kullanılan kuru mozzarella ile soslar da daha ağırdır. Zeytinyağı kullanımı da apaçık bir farktır, Napoli pizzalarında fırına girmeden önce üzerine hafifçe zeytinyağı gezdirilir. Bu nedenle çoğu New York tarzı pizzada genellikle fazla yağ bulunur. Oysa Napoli usulü pizza geleneksel reçeteyle hazırlanan hamur, Akdeniz’in taze sebzeleri, özel peynirler ile elde açılıyor.
Napoliten pizza Panayır Gourmet’de!
Geleneksel Napoli usulü pizzaların lezzet sırrı hamurunda saklı. Yavaş taş öğütme işlemiyle elde edilen Tip 2 un Napoliten pizzamızın gelenekselleşen tadının oluşmasında başrolü üstleniyor. Ardından ‘Anne mayası’ ile yoğrulan hamuru doğal yöntemle fermente olması için 72 saat beklemeye alıyoruz. Pizza şeflerimizin sabır ve aşkla açtığı artizan pizzalar fırında 60-90 saniye arasında piştikten sonra hiç vakit kaybetmeden sofranıza geliyor. Paylaştıkça lezzeti katlanan pizzalarımızın anavatanı Napoli’de olduğu gibi çatal ve bıçak kullanmadan, dumanı üstündeyken tüketilmesi gerekiyor.
-
Yayınlanan
artizan pizza, ataşehir, napoliten pizza, pizza