PANAYIR GOURMET'E HOŞ GELDİNİZ! ! O HEP ARADIĞINIZ GURME LEZZETLER ANINDA KAPINIZDA!

“Dondurmanın Tazesi mi Olur?” Demeyin Gelato’yu Deneyin!

“Dondurmanın Tazesi mi Olur?” Demeyin Gelato’yu Deneyin!

Son yıllarda Gelato dondurmayla daha fazla karşılaşır olduk. Peki nedir bu Gelato dondurma, endüstriyel dondurma çeşitlerinden farkı ne? İtalya'nın Roma şehrinde doğan ve dünyaca ünlü bir dondurma hâline gelen Gelato, İtalyanca kelime anlamı olarak dondurma demek. Gelato dondurmayı özel kılan artizan olması. Yani endüstriyel olmayan, satış yapılan mekânın mutfağında üretilip taze taze tüketilen dondurma. İçerisinde katkı maddesi olmamasından dolayı da sağlıklı dondurma Gelato’nun hızlıca tüketilmesi gerekiyor.

Gelato dondurma nasıl ortaya çıktı?

Yaygın kanı Gelato dondurmasının bir sokak lezzeti olarak ortaya çıkıp tüketildiği olsa da tam aksine üst tabakanın menüsünde yer alan bir tat olduğu tarih incelendiğinde karşımıza çıkıyor. İtalyan dondurma ustaları tarafından yaratılan Gelatonun kökeni, Rönesans döneminde Floransa’daki kraliyet davetlerinde verilen ziyafetlere kadar uzanıyor.

Sicilyalı Francesco Procopio Cutò, 1686'da Paris'te Café Le Procope'u açtığında ve halka satmaya başladığında, Gelato’yu herkesin kullanımına sundu. O zamandan önce dondurma ve şerbetler zenginler için üretilen bir tattı. Çünkü buz pahalıydı ve bu nedenle sadece soylulara servis ediliyordu.

Gelatonun ilk kez yurt dışına tanıtılması ise Asilzade Caterina de'Medici’nin Paris daveti sırasında oluyor. Yüzyıllar boyunca geliştirilen dondurma ve saklama teknikleri ise dondurmayı bugün herkes için erişilebilir kıldı. Patenti İtalyanlara ait olan dondurma külahının üretimi ile de dondurmanın tadı daha da katlandı.

Daha yoğun lezzet ve kıvam

Panayir Gourmet Gelato Dondurma

 

Gelato, endüstriyel dondurmalardan daha kremsi, daha pürüzsüz ve daha yoğun bir kıvama sahiptir. Kıvam için süt, krema, şeker ve bazen yumurta sarısı ile yapılır. Karışımın, endüstriyel dondurmaya oranla çok daha yavaş çalkalanması sonucu ortaya inanılmaz derecede pürüzsüz ve yoğun bir dondurma çıkar.

Süper marketlerde satılan dondurmaların neredeyse yarısı maalesef havadan oluşuyor. 1 litrelik dondurmanın aslında gerçek ağırlığı 600 gram civarında oluyor. Fakat Gelato dondurmasında hava oranı yüzde 25’i geçmez. Böylece daha yoğun bir dondurma deneyimi yaşarsınız.

Son derece lezzetli İtalyan dondurması Gelato, süt krema, şeker, yumurta, meyve ve çikolata gibi doğal malzemelerden yapılıyor. Taze meyvelerden hazırlanan Gelato, taze bir şekilde tüketiliyor. Katkı maddesi içermediğinden birkaç gün içerisinde yenilmesi gerekiyor. Diğer dondurma çeşitlerine göre krema oranı düşük süt oranı fazla olan Gelato’yu farklı kılan bir diğer özelliği de en az yüzde 4 oranında tereyağı kullanılıyor olması. 

Yani her ağzınıza attığınız kaşıkta yoğun bir lezzet alırsınız. Taze malzemeler ile hazırlanan Gelato’nun rengi de canlı olur, tazeliğin kokusunu alırsınız ve doğal malzemenin dokusunu ağzınızda hissedersiniz.

Daha sağlıklı dondurma!

Panayir Gourmet Gelato Dondurma

 

Gelato, endüstriyel dondurmalara kıyasla hem yağ hem de kalori bakımından daha düşük değerlere sahip. ABD'de dondurma genellikle krema ile yapılır ve tereyağı içeriğine göre yüzde 12 ve 25 oranına göre sınıflandırılır. Gelato’da ise daha az tereyağı yüzde 0 ile 5 arasında kullanılır. Dolayısıyla daha az kalori ve yağ içerir. Gelato, özellikle süt ile yapıldığından, insan beslenmesinde günlük olarak ihtiyaç duyulan yüksek miktarda protein barındırıyor.

Gelato ayrıca yüksek miktarda vitamin içerir. Meyveli şerbetler, içlerinde daha yüksek miktarda vitamin bulundurma eğilimindedir ve sütten yapıldığından dolayı süt içmeyenler için harika bir kalsiyum kaynağıdır.

Yaz aylarının vazgeçilmez serinleticisi Gelato dondurmalarına Panayır Gourmet’de ulaşabilirsiniz.

Panayır'da Ara

E Bültenimize Abone Olun

Birbirinden lezzetli gurme tatlar hakkında bilgiler almak, özel indirimler, kampanyalar ve kaçırmak istemeyeceğiniz fırsatlar için abone olun!

Sepetiniz